Spoľahlivé produkty a servis
        pre čistotu akejkoľvek prevádzky

Sušiče na ruky - prečo áno, prečo nie.

Vzhľadom na neustále dopyty a mätúce informácie z trhu sa podrobnejšie vrátime k sušičom na ruky.

Jednoducho treba povedať, že sušiče sú výhodné tam kde nechcete mať starosti s odpadom, na hygiene klientov/zákazníkov/ zamestnancov vám moc nezáleží a máte dobre vyriešené časté utieranie podlahy. Inak odporúčame použiť papierové uteráky. Ich hlavnou výhodou je vyššia hygiena a tým zabránenie možnému rozšíreniu chorôb.

Ktorý sušič a s akými parametrami je pre mňa vhodný?

Riešenie je jednoduché. Otestujte si ho. Každý zodpovedný dodávateľ vám rád umožní bezplatný test. Takto jednoducho zistite, či sušič nie je pre vás príliš hlučný, či pri sušení nestrieka voda na podlahu a za aký čas vám naozaj ruky vysuší. Potom sa rozhodnite.

Niekoľko postrehov z trhu

Často sa zabúda na vývod el. siete 230V. Zákazník si kúpi sušiče a následne zistí, že bude musieť dať priviesť elektriku k nim, t. j. vysekať v stene priestor pre káble, urobiť inštaláciu el. rozvodov... Zistite si, či je inštalácia sušiča v cene. Pre inštaláciu sušiča na stenu je potrebné aj zapojenie do el. siete, ktoré musí urobiť kvalifikovaný elektrikár.

Zákazník (často “naočkovaný“ dodávateľom) sa zameria len na jeden parameter (napr. objem fúkaného vzduchu m3/h) a myslí si, že čím viac tým lepšie. Nakoniec však zistí, že sušič síce fúka veľa vzduchu, ale pomaly a sušenie rúk sa predlžuje. Fyzika nepustí. Ak máte veľký otvor vzduch prúdi menšou rýchlosťou, naopak cez menší otvor vzduch prúdi rýchlejšie a ruky sú suché skôr.

V súčasnosti sú sušiče aj bez vyhrievacej špirály. Táto sa často kazí a zbytočne zvyšuje spotrebu el. energie. Účinnosť sušiča sa zvyšuje rýchlosťou prúdenia vzduchu pri menšej spotrebe elektriky a nie zvyšovaním teploty vzduchu.

Zo skúseností viem, že ak sú vo veľkej výrobnej firme namontované sušiče, počas jednotných a krátkych prestávok vznikajú pri nich dlhé rady a ľudia si radšej svoje ruky neosušia alebo utrú do oblečenia. Nie je to hygienické najmä vtedy, ak títo ľudia idú práve jesť. Potom vo veľkých firmách je vysoká chorobnosť a zbytočné výpadky. Naopak, v administratíve ženy nemajú rady sušiče a nosia si radšej svoje vreckovky na utretie rúk.

Na záver ešte odkazujeme na krátke porovnanie sušičov s papierovými uterákmi, ktoré sme písali v blogu Porovnanie sušičov s papierovými uterákmi.





späť na zoznam